Lenen en rente: opzoek naar een geschikte en voordelige lening

Als je op zoek bent naar een lening dan kan je via internet eenvoudig de rentes van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Normaal gesproken wordt de lening met de laagste rente het aantrekkelijkst gevonden. Echter, een lening met een lage rente hoeft niet altijd de beste lening te zijn.

Hieronder staat een opsomming die je meer inzicht kan geven in de rente. Dit kan je helpen bij de zoektocht naar een geschikte en voordelige lening.

  • Door een goede afweging te maken tussen behoefte, het bestedingsdoel en de persoonlijke (financiële) situatie, dient de juiste leenvorm gekozen te worden. Iedere vorm heeft zijn eigen rente; zo kan de rente over een ‘pasjeskrediet’ zeer hoog zijn en is de rente van een persoonlijke lening doorgaans hoger dan van een doorlopend krediet.
  • Tevens kan in de rente een opslag zitten voor een dekking bij overlijden, afhankelijk van de persoonlijke situatie en de hoogte van de lening, kan deze noodzakelijk zijn.
  • Hoe hoger het daadwerkelijk geleende bedrag, hoe lager de rente kan zijn.
  • Verschillen zijn ook te vinden in een vaste, variabele of actierentes.
  • De rente kan soms lager zijn, indien er financiële (aflossings-) producten gesloten worden.
  • Er zijn ook geldverstrekkers die verschillende rentes hanteren bij bepaalde ‘klantenprofielen’.
  • Op basis van hypothecaire zekerheid kan een rente (aanzienlijk) lager zijn. Het is wel mogelijk, dat er bijkomende kosten moeten worden betaald.
  • Betaalde rente over een lening is fiscaal aftrekbaar, indien de lening is gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van jouw eigen woning.

Afhankelijk van de persoonlijke behoefte en situatie, kan gericht zoeken en rentevergelijk je de laagste rente opleveren. Vraag voor het afsluiten van een financieel product altijd naar de voorwaarden, financiële bijsluiter en/of prospectus. Zo voorkom je ongewenste verrassingen achteraf.

Tot slot: Leen niet te veel, geef het geld verantwoord uit en vergeet niet, dat een lening ooit afgelost moet worden.