Waarop moet je letten bij lenen?

Er zijn veel mensen die wel eens een lening hebben afgesloten. Hierdoor lijkt het dat geld lenen heel gewoon is. Dit is in principe ook zo, maar het brengt wel enige risico’s met zich mee. Een lening kan je namelijk in grote financiële problemen brengen. Onderstaand wordt antwoord gegeven op de vraag: Waarop moet je letten bij lenen? Dit wordt gedaan in de vorm van tips over verantwoord geld lenen.

Is het mogelijk om de koop uit te stellen? 
Heb je de lening echt nodig? Het wordt aangeraden om het benodigde geldbedrag eerst bij elkaar te sparen. Mocht het zo zijn dat de lening echt noodzaak is, probeer er dan voor te zorgen dat je zo voordelig mogelijk en tegen goede voorwaarden een lening afsluit. Hierbij is het ook noodzaak om niet meer geld te lenen dan nodig is.

Gebruik je spaargeld in plaats van een lening
Het kan zo zijn dat je geld hebt gespaard. Het is beter om je spaargeld te gebruiken in plaats van een lening af te sluiten. Over je spaargeld betaal je tenslotte geen rente en bij een lening moet je wel rente aflossen.

Sluit een lening af die bij je past
Voorkom betalingsproblemen. Zorg er voor dat je de (maandelijkse) aflossing kunt opbrengen, je wilt immers niet in de financiële problemen raken. Bereken daarom voordat je de lening gaat afsluiten hoeveel je maandelijks kunt afdragen en bepaal zo je maximale leenbedrag.

Stem looptijd product en lening op elkaar af
Als een product wordt aangeschaft middels een lening, kan het zinvol zijn om de aflossing af te stemmen op de levens/vervangingsduur van het product.

Lage leenrentes en valkuilen

  • Regelmatig zijn er actierentes. De aanbieder mag deze rente na een bepaalde tijd verhogen. Dit is bijna altijd het geval bij de zogenaamde variabele rentes.
  • Regelmatig worden rentepercentages genoemd die gebaseerd zijn op belastingaftrek in het hoogste belastingtarief. Dit is enkel het geval indien het geld is gebruikt voor de eigen huis en tuin.

Postorderkrediet en kredietkaart hanteren vaak hoge rentes
Deze zijn handig, maar kunnen duur uitpakken. Wellicht is een andere oplossing voordeliger.

Indien de lening afgelost wordt met een verzekering
Er kan maandelijks een gedeelte op de lening worden afgelost; er is dan geen sprake van een aanvullend product. De schuld kan ook gelijk blijven en worden afgelost middels een verzekering, met of zonder aanvullende dekkingen. Hier zijn altijd kosten mee gemoeid en er kan zelfs een restschuld op einddatum ontstaan of de aanvullende dekking blijken weinig waarde te hebben. Er bestaat keuze vrijheid in de verzekeringen. Dit laatste kan voordeliger uitpakken.

Een lening kan zeker uitkomst bieden, maar weet vooraf de verplichtingen en rechten. Vraag vooraf diverse offertes en de bijbehorende prospectussen op, eventueel via een tussenpersoon.