Lenen en belastingvoordelen 2013

Als je over een lening beschikt, dan betaal je rente hierover. Echter, heb je bij de Belastingdienst opties om de rente fiscaal af te trekken. Een lening kan tevens gunstig zijn voor je belastingvoordeel in Box 3. Dit is de Box van vermogensbelasting. Hieronder zijn de belastingvoordelen beschreven. Ook is er beschreven wanneer je een lening bij de belastingopgave kunt aftrekken.

Aftrek lenen 2013 Box 1

De schulden die het meest voorkomen in Box 1 zijn leningen. Dit kunnen bijvoorbeeld leningen zijn die worden gebruikt om een huis te kopen (hypothecaire lening). Ook rentes van ander soorten leningen kunnen in Box 1 afgetrokken worden. Hierbij moet je denken aan leningen die gebruikt worden voor het aankopen van huis, maar ook leningen  voor het verbouwen van een huis. Je huis dient alleen wel als hoofdverblijf te worden gebruikt. Voor leningen die verband houden met recreatiewoningen geldt geen renteaftrek.

Lening in Box 3

Als je een lening hebt afgesloten die verband houdt met je huis, dan kun je meestal ook rekenen op belastingvoordeel, maar dan in Box 3. In deze Box zijn je schulden aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Hierbij kun je denken aan leningen die worden gebruikt om een vakantiehuis of auto te kopen. Als je een hypothecaire lening voor een deel hebt gebruikt voor de aanschaf van interieur voor in je huis bijvoorbeeld, dan valt deze lening ook in Box 3.

Voordeel Box 3

Een lening in Box 3 kan veel voordelen met zich meebrengen. Door het geld dat je leent krijg je een lager eigen vermogen. Dit betekent dus dat je minder of geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Wel is het zo dat je leningen opgeteld bij elkaar minimaal 2900 euro moeten bedragen in 2013. Voor fiscale partners is dit 5800 euro.