Alles over de rente van een lening

Rente lening

Je wilt geld lenen? Maar je wilt hier natuurlijk ondertussen niet te veel rente over betalen. Is dit wel mogelijk? En waar vind je dan een goede lening met een lage rente?

De rente van een lening is van meerdere factoren afhankelijk. Het is dus lastig om te zeggen waar je het beste een goedkope lening af kunt sluiten.

Je moet niet alleen maar kijken naar de verschillende banken en kredietverstrekkers waar je een lening af kunt sluiten. Ook andere factoren, zoals de hoogte van de lening en de duur van de afbetaling zijn van invloed op het percentage van de rente die bij je lening komt kijken.

Hoogte van het percentage van de lening: Factoren waar je geen invloed op hebt

De hoogte van de rente is afhankelijk van meerdere factoren. Veel factoren heb je zelf niet in de hand. Neem nou de economische crisis. De crisis heeft tot gevolg dat het afsluiten van een lening een stuk lastiger wordt. Het heeft verder ook tot gevolg dat de percentages van de rentes hierdoor zijn gestegen, onder andere om het afsluiten van een lening te ontmoedigen.

Kies een goede lening

Gelukkig valt er ook nog genoeg te kiezen als het aankomt op het zo laag mogelijk houden van de rente over je lening. Denk maar aan de volgende punten:

 • De hoogte van de lening
 • De termijn waarin je gaat afbetalen
 • Waar / Bij wie je de lening afsluit
 • Persoonlijke of doorlopend krediet lening
 • Vaste rente of variabele rente

Kiezen uit vaste of variabele rente

Bij het afsluiten van een lening kun je bijna altijd kiezen uit een variabele rente of een vaste rente. Zeker als het om langlopende verplichtingen gaat. Een variabele rente is meestal wat lager dan een vaste rente. Een variabele rente heeft echter wel een nadeel, namelijk dat de rente na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld na 3 jaar kan wijzigen. Dit kan dus tot gevolg hebben dat je rente dan stijgt van bijvoorbeeld 9% naar 11%. Dit blijft dus altijd enigszins neerkomen op het inschatten van hoe de rentes de komende jaren zullen lopen.

Op zoek naar lening met lage rente

Ben jij ook op zoek naar een lening met een lage rente? Maar kun je maar geen lening vinden waar je geld kunt lenen voor een lage rente? Lees dan de onderstaande handige tips. Misschien dat je op deze manier toch een paar leningen weet te vinden waar de rente een stuk goedkoper is, dan bij een gemiddelde geldverstrekker. Hoe lager de rente is, hoe minder geld je uiteindelijk hoeft te betalen voor de lening. Want de rente is eigenlijk niks minder dan het bedrag wat je moet betalen om de lening te kunnen kopen.

Op zoek naar een lage rente

De hoeveelheid rente die je moet betalen is van meerdere factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de bank of kredietverstrekker
 • het bedrag wat je gaat lenen (300 of 200.000 euro)
 • de afbetalingstermijn
 • variabele rente of vaste rente

Het is trouwens een misverstand dat er over een rente niet onderhandeld kan worden. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid en laat zien dat je over kennis beschikt en dat je niks wijs gemaakt kan worden. Grote kans dat jij een paar decimalen van de rente af kunt snoepen!

Ga bij meerdere banken en kredietverstrekkers op bezoek

Om een goed beeld te krijgen van waar je een lening af kunt sluiten voor de laagste rente, is het verstandig om bij meerdere instanties op bezoek te gaan.

 1. Je doet hier een hoop ervaring mee op, ervaring die je mooi kunt benutten bij volgende gesprekken.
 2. Je krijgt een goed beeld, van waar jij het beste een lening kunt gaan afsluiten en openen.