Waarop moet je letten bij goedkoop geld lenen?

Op internet en tv zie je tegenwoordig steeds meer reclames over waar je een goedkope lening kunt afsluiten. De een biedt een nog lagere rente aan dan de ander. Maar is een lening met een lage rente wel de beste lening? Hieronder zijn een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen bij het vinden van een passende lening.

Soorten

Er zijn verschillende soorten leningen. De twee meest voorkomende leningen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

– Doorlopend krediet; bij deze lening heb je de mogelijkheid om tot een bepaald maximum te lenen. Tevens is deze lening flexibel; een permanente financiële reserve achter de hand. Bij het doorlopend krediet wordt een variabele rente betaalt over het opgenomen deel en aflossen is boetevrij. Normaal gesproken wordt er maandelijks 2% van de kredietlimiet betaalt aan rente en aflossing.

– Persoonlijke lening; bij deze vorm van lenen wordt een groot bedrag in een keer geleend. Dit wordt meestal gebruikt voor de aanschaffing van een kostbaar product. In tegenstelling tot de variabele rente van het doorlopend krediet, heeft een persoonlijke lening een vaste rente. Binnen een vastgestelde looptijd wordt er maandelijks rente betaalt en geld afgelost. Bij vervroegd aflossen kan een boete worden toegepast.

Rente

Als een kredietverstrekker een lage rente hanteert, hoeft dit niet automatisch de beste rente te zijn. Je moet er eerst zeker van zijn dat het niet om een actierente gaat. Ga ook altijd na of je te maken hebt met een variabele rente of vaste rente. Tevens is het handig om te weten of in het rentepercentage geen dekking zit die een bedrag uitkeert bij overlijden. Doorgaans is de rente van een doorlopend krediet lager dan de rente van een persoonlijke lening.

Aflossing

Je kunt een lening op meerdere manieren aflossen. Globaal is er een splitsing in aflossen binnen het maandbedrag óf rente en aflossing gescheiden betalen. In het laatste geval wordt er gespaard of belegd via een verzekering of een losse rekening. Aflossing vindt plaats op einddatum.

Verzekeringen

Als je veel geld leent dan worden de risico’s ook groter bij een veranderende financiële situatie. Deze risico’s kunnen door middel van een verzekering worden afgedekt. Jij moet zelf bepalen of een dergelijke verzekering noodzakelijk is. Uiteraard kun je dit doen in overleg met een deskundige. Je hoeft een verzekering niet perse af te sluiten bij de kredietverstrekker waar jij geld leent. Dit kunnen zij jou ook nooit verplichten. Hieronder staan drie verzekeringen beschreven die veel voorkomen.

– Regelmatig zit in het rentepercentage een ophoging voor een verzekering die bij overlijden de schuld (gedeeltelijk) inlost. Indien deze onnodig is, kan deze wellicht worden verwijderd.

– Tevens kan een verzekering worden gesloten, die bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid uitkeert. Zo kunnen de lasten van de lening worden doorbetaald.

– De aflossing van de lening kan ook op einddatum plaatsvinden middels een levensverzekering. Deze keert eventueel ook uit bij tussentijds overlijden. Het bedrag kan worden gespaard op basis van beleggingen of vaste rendementen.

Het wordt aanbevolen om bij het afsluiten van een lening je vooraf goed te laten inlichten over de geldende voorwaarden.

Tot slot

Natuurlijk is het raadzaam om een goedkope lening te nemen die bij je past. Naast goedkoop lenen dienen de aflossingsvorm en eventuele verzekeringen goed op jouw wensen en de noodzaak aan te sluiten.

Via internet kun je verschillende aanbieders vergelijken op rente, maar ook op voorwaarden en aflossingsvoorwaarden. Zo kan je goedkoop en zonder verrassingen geld lenen.