Lenen via een postorderbedrijf

Het is vrij simpel, iets leuks bestellen bij een postorderbedrijf. Het is geen probleem om in maandelijkse termijnen het bedrag af te lossen. Het bedrag wat je maandelijks betaalt stelt ook niets voor. Natuurlijk zit hier een addertje onder het gras. De rentepercentages zijn namelijk erg hoog.

Normaal gesproken is het zo dat postorderbedrijven vrijwel altijd de wettelijk vastgestelde maximale rente in rekening brengen.  De wettelijke rente bedraagt op dit moment 3 procent. Postorderbedrijven doen hier nog een flink schepje boven op. Zij rekenen nog eens 12 procent extra wat dus neerkomt op een totaal van 15 procent rente.

Het komt er dus in principe op neer dat het betalen in termijnen bij een postorderbedrijf gewoon een lening is. De lening wordt namelijk ook geregistreerd bij het BKR en eventuele betalingsachterstanden worden ook gemeld.

Het is daarom raadzaam om voor jezelf na te gaan wat je voor hetzelfde leenbedrag aan rente zou betalen bij een reguliere kredietverstrekker. Logischerwijs ben je bij een reguliere kredietverstrekker een stuk goedkoper uit. Lenen via een postorderbedrijf wordt daarom ook afgeraden.

Bij een postorderbedrijf is het natuurlijk wel makkelijk dat je relatief kleine geldbedragen in termijnen kunt aflossen. Het wordt echter wel aanbevolen om jezelf de vraag te stellen: moet ik deze aankoop wel doen als ik niet in staat ben om een dergelijk klein bedrag in een keer te betalen? Dit is eigenlijk altijd een vraag die je aan jezelf zou moeten stellen bij het afsluiten van een lening. Is de aankoop zo noodzakelijk dat ik ervoor wil lenen of kan ik er beter voor sparen?