Goedkoop geld lenen

Waarom goedkoop geld lenen?

Wanneer je iets wilt kopen, maar dit zelf niet kunt betalen, is er de mogelijkheid om het bedrag te lenen bij de bank of een kredietverstrekker. Zoals bij alle leningen geldt, moet over het geleende bedrag rente worden betaald.

Als je geld leent bij je familie of bekenden, valt er altijd wel te onderhandelen over de hoogte van de rente of in het gunstigste geval hoef je helemaal geen rente te  betalen. Deze manier van goedkoop geld lenen, zonder tussenkomst van de bank of kredietverstrekker, wordt ook wel onderhands lenen genoemd.

Als je besluit om goedkoop te willen lenen bij een bank of kredietverstrekker, zul je eerst informatie moeten inwinnen bij verschillende instanties. Er zijn zoveel soorten vormen van lenen, dat je het risico loopt om goedkopere vormen over het hoofd te zien. Nadat je dit hebt gedaan heb je de mogelijkheid om voor de goedkoopste kredietverstrekker te kiezen.

Hieronder volgt meer informatie over hoe je het beste de goedkoopste kredietverstrekker kunt uitkiezen.

Vormen van goedkoop geld lenen

Het is gebruikelijk dat bank of kredietverstrekker bepaalt hoeveel een lening kost. Dit hangt af van twee zaken die de bank of kredietverstrekker zelf kan bepalen, te weten:

– De hoogte van de rente

– De hoogte van een mogelijke boete bij een extra aflossing

Het is daarom raadzaam dat je je goed laat informeren over de twee bovenstaande punten voordat je gaat lenen. Laat het desnoods vastleggen op papier zodat hierover in de toekomst geen problemen kunnen ontstaan.

Er zijn diverse vormen van lenen mogelijk, hieronder worden de twee meest voorkomende vormen besproken.

Persoonlijke lening

Bij deze vorm van lenen gaat het om een vooraf overeengekomen vast bedrag, rente en looptijd. Deze vorm van lenen geeft wat meer zekerheid, aangezien je van te voren precies weet wat je moet terug betalen en binnen welke termijn.

Doorlopend krediet

Met deze vorm van lenen wordt vooraf afgesproken wat het maximaal op te nemen krediet zal zijn. Je bepaalt zelf wanneer je je geld opneemt en daarnaast ook hoeveel geld je opneemt. Een ander voordeel is dat je mag aflossen wanneer je wil. Wel zal iedere bank en kredietverstrekker andere voorwaarden hebben. Hierbij moet je dus wel goed opletten.

Renteloze lening

Zoals al eerder genoemd, is het verstandig om eerst aan familie, vrienden of kennissen te vragen of zij wat geld kunnen missen. In overleg kan worden beslist of er wel of geen rente betaald moet worden over het geleende bedrag. Geen rente lijkt ideaal, maar toch kunnen hierdoor problemen ontstaan. De Belastingdienst kan dit namelijk zien als een schenking. Bij schenkingen gelden wel meer voordelen, maar je kunt alsnog gewoon een rekening krijgen van de Fiscus hiervoor.

Financiële crisis

Door de huidige crisis op de gehele kredietmarkt, is een lening afsluiten een stuk moeilijker geworden. Mensen die een aanvraag doen zullen extra goed worden doorgelicht en er wordt voornamelijk gekeken of je wel kredietwaardig bent. Kredietwaardig betekent of je in staat bent om de rente en de aflossingstermijnen van je schulden te betalen.

Daarbij komt ook nog eens dat de rentes tegenwoordig hoger zijn dan voorheen.

Vereniging van Financieringsondernemingen

Het VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen) is in het leven geroepen om het aanvragen en verstrekken van leningen in eerlijke en goede banen te leiden. Deze regels staan opgesteld in de nieuwe gedragscode ‘Lenen’.