Geld lenen voor een auto

Geld lenen voor een nieuwe auto

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een lening afsluiten om nieuwe spullen te kunnen kopen. Geld lenen voor een auto is een veel voorkomende reden om dit te doen.

Het heeft toch een bepaalde status als je een auto hebt en het geeft je een gevoel van vrijheid. De aanschaf van een (nieuwe) auto kost vaak veel geld. Dit bedrag heb je niet altijd op je rekening staan. Het is dan een optie om een lening hiervoor af te sluiten.

Veel kredietverstrekkers springen in op de stijgende vraag naar de verschillende soorten leningen voor de aanschaf van een auto. Hiervoor hebben zij ‘speciale’ leningen’. Hieronder volgt daar meer informatie over.

Vormen van autoleningen

In principe zijn alle vormen van leningen in twee basis leningen te onderscheiden, namelijk:

– Doorlopend krediet

– Persoonlijke lening

Hieronder worden deze basis leningen verduidelijkt.

Doorlopend krediet

Met deze vorm van lenen wordt vooraf afgesproken wat het maximaal op te nemen krediet zal zijn. Je bepaalt zelf wanneer je je geld opneemt en daarnaast ook hoeveel geld je opneemt. Een ander voordeel is dat je mag aflossen wanneer je wil. Wel zal iedere bank en kredietverstrekker andere voorwaarden hebben. Hierbij moet je dus wel goed opletten.

Een doorlopend krediet is in tegenstelling tot een persoonlijke lening flexibeler.

Persoonlijke lening

Bij deze vorm van lenen gaat het om een vooraf overeengekomen vast bedrag, rente en looptijd. Deze vorm van lenen geeft wat meer zekerheid, aangezien je van te voren precies weet wat je moet terug betalen en binnen welke termijn.

Een ander voordeel ten opzichte van een doorlopend krediet is dat de rente lager is, omdat men niet zomaar altijd geld kan opnemen. De hoogte van de lening is net als bij een doorlopend krediet afhankelijk van het inkomen en de vaste lasten.

Kredietverstrekkers

Er zijn diverse instanties waarbij men geld kan lenen om de aankoop van een auto te financieren. Deze kredietverstrekkers zijn onder andere:

– Banken

– Kredietverschaffers

– Autodealers

 

Normaal gesproken moet het geen probleem zijn om bij deze instanties een lening af te sluiten. Behalve als je een negatieve BKR registratie hebt. Dit houdt in dat je je in het verleden niet aan bepaalde afspraken hebt gehouden om andere leningen of rekeningen op tijd af te lossen.

Het nadeel van een negatieve BKR registratie is dat kredietverstrekkers je gaan natrekken bij het BKR op een eventuele negatieve registratie. Daarbij kun je grote problemen ondervinden bij het vinden van een kredietverstrekker en het kunnen lenen van geld.

Nadelen geld lenen

Naast het feit dat geld lenen handig kan zijn, zitten er toch ook vaak nadelen te ondervinden. Hieronder volgen er een aantal nadelen van geld lenen:

 

Aantrekkelijkheid

In verschillende advertenties en in reclames op TV wordt de boodschap overgebracht dat lenen gemakkelijk is. Vaak worden daarbij de volgende kreten gebruikt/genoemd:

– De laagste rente die je kunt krijgen

– Een volledige financiering

– Het uitstellen van betaling

 

Op deze manier proberen kredietverstrekkers aan nieuwe klanten te komen. Maar vaak komt er nog veel meer bij kijken en is het dus verstandig om de kleine lettertjes te lezen. Hierin staan vaak afspraken staan die grote consequenties kunnen hebben.

 

Eenvoudigheid

In veel advertenties en in reclames op tv is het lenen van geld slechts een telefoontje plegen of een bezoekje op de website voldoende om het te regelen. Het wordt als gemakkelijk naar de mensen overgebracht.