Goedkope leningen

Is de goedkoopste lening ook de beste?

Leningen willen nog wel eens negatief in het nieuws komen. Kijk bijvoorbeeld naar de DSB bank en de instanties die hierbij hoorden. Met mooi praatjes van de DSB bank besloten mensen om een lening aan te gaan. Daarna bleek dat de rente ‘plotseling’ heel erg ging stijgen.

De rente liep dusdanig hoog op, dat er mensen waren die hun hypotheek niet meer konden betalen. Je kunt dus al raden dat de gevolgen van een te dure lening afsluiten heel erg groot kunnen zijn.

  • Maar je kunt je dan afvragen, bestaan goedkope leningen wel?
  • En zijn deze goedkope leningen wel te vertrouwen?

Als je wil weten of je een bepaalde lening kunt vertrouwen, is het belangrijk dat je weet wat voor regels er gelden bij de desbetreffende lening.

Punten waar je op moet letten bij het afsluiten van een lening

Bij het afsluiten van een lening, is het verstandig om op de volgende punten te letten:

  • Gaat het om een persoonlijke lening of doorlopend krediet?
  • De hoogte van de lening (2000 euro of 200.000 euro)
  • In welke termijn ga je het afbetalen?
  • Is de rente variabel?
  • Wat is het rentepercentage?

Als je dit allemaal duidelijk hebt voor jezelf, kun je gaan uitrekenen wat je ongeveer maandelijks moet gaan betalen. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro in vijf jaar tijd kunt betalen met een rente van 6 %, dan betaal je maandelijks zo’n 177 euro. Als je deze lening in twee jaar afbetaald, dan hoef je misschien maar 2% rente te betalen. Je betaalt dan elke maand 425 euro terug.

In het eerste voorbeeld is te zien dat je elke maand goedkoper uit bent, maar uiteindelijk ben je een stuk duurder uit. Je moet echter wel kijken of je elke maand 425 euro kan betalen. In het eerste voorbeeld betaal je namelijk totaal 10620 euro en in voorbeeld 2 betaal je 10200 euro.

Bestaan er goedkope leningen?

Het is duidelijk dat elke lening geld kost. Een bank of kredietverstrekker moet natuurlijk ook geld verdienen  Bij een bank of kredietverstrekker zul je dus altijd rente betalen over je lening. Het is wel zo dat je bij de ene bank veel meer rente betaalt dan bij de andere. Ga dus op zoek naar de lening die voor jou het goedkoopste is en die het beste bij je past.