Studentenlening

Lenen is voor studenten vaak pure noodzaak. Aangezien je van je studiefinanciering niet rond kunt komen en voor een bijbaan geen tijd is. Als student zijnde heb je verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Deze mogelijkheden zijn hieronder beschreven met de voor- en nadelen.

Een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), voormalig bekend als de Informatie Beheer Groep (IB Groep) is onder studenten veruit de populairste manier om geld te lenen. Vreemd is die populariteit niet. Je leent bij DUO namelijk tegen een aantrekkelijk rentepercentage van 0,6 procent (in 2013). De rente wordt meteen na het beëindigen van je studie bijgeschreven bij je schuld, maar pas twee jaar nadat je bent afgestudeerd hoef je te beginnen met afbetalen.

Er zijn wel grenzen aan het leenbedrag van de DUO. Hoeveel je kunt lenen kun je opvragen bij DUO. Als dit bedrag voor jou niet toereikend is, dan kun je naar de bank stappen om geld bij te lenen. De meeste bekende banken hebben twee leenmogelijkheden speciaal voor studenten:

Roodstand op studentenrekening
Op een studentenrekening sta je voordeliger rood dan op een ‘gewone’ bankrekening. De debetrente ligt op studentenrekeningen rond de 7 à 10 procent. Vergeleken met een ‘‘normale roodstand’ (variërend van 12 tot 15 procent) is dat een stuk voordeliger. Meestal kun je op deze rekeningen tot 1.000 euro rood staan, maar bij een enkele bank mag je tot wel 5.000 euro in de rode cijfers zakken.

Studentenkrediet
Een andere mogelijkheid om extra financiële ruimte te creëren is het studentenkrediet; dit is een doorlopend krediet speciaal voor studenten. Daarmee kun je duizenden euro’s ineens lenen. De rentepercentages liggen wel iets hoger, rond de 9 procent. Tijdens je studie wordt de verschuldigde rente bijgeschreven op je krediet. Een jaar na afloop van je studie wordt het studentenkrediet omgezet in een regulier krediet. Je moet dan maandelijks 2 procent van het kredietlimiet gaan terugbetalen. Vaak wordt er wel van je gevraagd dat er iemand – bijvoorbeeld je ouders- garant voor je staat.

Voor- en nadelen
Het grote voordeel van een DUO-lening is dat je leent tegen een voordelig rentepercentage. Bij een studentenkrediet van de bank betaal je gemiddeld meer dan het dubbele. Ook moet je er rekening mee houden dat je door een lening van de bank, geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie. Daardoor kun je in de toekomst mogelijk problemen krijgen bij het afsluiten van een lening. Dat is bij een DUO-lening niet het geval. Wel kun je met een studentenkrediet grote sommen geld ineens opnemen. Dat kan handig zijn bijvoorbeeld als je scooter stuk gaat of als je naar het buitenland gaat voor een stage. Met een DUO-lening kun je geen geld opnemen, daar krijg je iedere maand een vast bedrag per maand op je rekening gestort.

Conclusie: wel of niet lenen? 
Een lening van de DUO is voor de meeste studenten de gunstige oplossing om geld te lenen. Maar soms kun je niet anders dan de gang naar de bank te maken. Zet in dat geval in de voor- en nadelen goed op een rij. Bedenk ook of je de lening wel echt nodig hebt. Misschien kom je ook al een heel eind door wat meer te gaan werken of een baan te zoeken die beter betaalt.