Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Wanneer je geld wil lenen heb je diverse vormen van leningen die je kunt afsluiten. Een daarvan is het afsluiten van een doorlopend krediet.

Wanneer je een doorlopend krediet afsluit kan je van tevoren vastleggen wat de kredietlimiet zal zijn. Dit limiet is dan het maximaal te lenen bedrag die je te allen tijde mag opnemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om steeds variabele bedragen op te nemen en het aflossen van de schuld mag ook altijd worden gedaan. Deze aflossing mag vervolgens ook weer worden opgenomen, uiteraard weer tot aan het maximale limiet die afgesproken is.

Door deze ‘vrije’ voorwaarden zul je wel de rente goed in de gaten moeten houden aangezien deze per maand zal verschillen. Door deze variabele rente zou men in financiële problemen kunnen komen.

Waarom kiezen voor een doorlopend krediet?

Als je bepaalde wensen hebt, is het afsluiten van een doorlopend krediet erg handig. Wanneer je bijvoorbeeld van te voren niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, is het handig een doorlopend krediet af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Verbouwing van het huis
  • Aanschaf van een nieuwe badkamer of keuken
  • Aanleg van een nieuwe tuin

Er wordt alleen rente betaald over het bedrag dat is opgenomen, aangezien je zelf kan bepalen hoeveel geld je opneemt (tot een bepaald maximum).

Mocht het zo zijn dat het afgesproken limiet niet voldoende blijkt te zijn, kan deze altijd worden open gebroken het limiet worden verhoogd.

Voordelen van een doorlopend krediet

Zoals hierboven al te lezen was, zijn er een aantal voordelen te noemen bij een doorlopend krediet. Hieronder volgen ze:

  • De rente die je moet betalen over het afgenomen bedrag is vaak lager dan bij gewone leningen
  • Je betaald alleen rente over het gedeelte van de lening dat men daadwerkelijk heeft opgenomen
  • Het aflossen van een (gedeelte van de) schuld mag tussendoor altijd plaatsvinden, en dat boetevrij
  • Wanneer je een schuld hebt afgelost mag deze ook altijd weer worden opgenomen, wel tot het maximale limiet

Nadelen van een doorlopend krediet

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen te onderscheiden, namelijk:

  • Aangezien de rente variabel is, is het belangrijk dit goed in de gaten te houden. Het laatste wat je wil is in financiële problemen komen
  • Het is lastig van te voren te bepalen wat de precieze looptijd is van het doorlopend krediet. Reden hiervoor is dat je altijd geld mag opnemen, en dit boetevrij
  • Door het geld dat continu beschikbaar is, kan je het geld ook makkelijk uitgeven. Van enthousiaste aankopen kan je later spijt krijgen, maar dan is het geld al weg.