Wat zijn de mogelijkheden om geld te lenen als student zijnde?

Een hoop studenten in Nederland hebben moeite om rond te komen van hun studiefinanciering. Daarom besluiten zij vaak om een lening af te sluiten. Het is natuurlijk mogelijk om een lening af te sluiten bij een bank, maar het is voordeliger als zij er voor kiezen om een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) af te sluiten. De rente bij DUO is namelijk een stuk lager dan bij een bank bijvoorbeeld.

Bij DUO heb je de mogelijkheid om geld te lenen als student zijnde. Dit tegen een rentepercentage van 1,39% (2012). Via Mijn Duo kan je als je een student bent online een lening afsluiten. Het is echter wel belangrijk om op tijd de lening aan te vragen. Als je bijvoorbeeld voor de maand december extra geld wilt lenen, dan moet je dat vóór 1 december melden aan DUO. Het hangt van een aantal factoren af hoeveel geld je kunt lenen. Er wordt onder andere gekeken wat voor opleiding je volgt en of je thuis of uitwonend bent. Op de site van DUO kun je berekenen hoeveel extra geld je maximaal kunt lenen.

Als je klaar bent met je studie, hoef je niet meteen te beginnen met het aflossen van je lening. De aflossingsperiode start op 1 januari volgend op de einddatum van je opleiding of het einde recht op studiefinanciering. De eerste twee jaar heb je een aanloopfase van twee jaar. Dit houdt in dat je wel mag beginnen met terug betalen, maar dat het nog niet per se hoeft. Dit klinkt mooi, maar in deze aanloopfase wordt er wel rente berekend. Hierdoor groeit je schuld dus. Als de aanloopfase verstreken is moet je wel gaan starten met het aflossen van je lening. Tijdens de aflosperiode (15 jaar) moet je ook rente betalen over je lening. Je hebt wel de mogelijkheid om eerder te beginnen met het terugbetalen van de schuld. Of om meer terug te betalen tijdens de aflosperiode dan dat je verplicht bent.

Collegekrediet 
Sinds september 2007 is er een lening in het leven geroepen om je collegegeld mee te betalen. Dit is het Collegekrediet. Afhankelijk van het collegegeld dat je moet betalen wordt er bepaalt hoe hoog het Collegekrediet is. Je hebt de mogelijkheid om iedere maand een twaalfde deel van het collegegeld bij te lenen. Als je meer betaalt dan het wettelijke collegegeld, dan heb je de mogelijkheid om extra geld te bij te lenen.