Regels voor verantwoord geld lenen

Geld lenen, iedereen doet het tegenwoordig. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld twee kredieten op hun naam hebben staan. Dit heeft er mee te maken dat het vrij eenvoudig is om een geld lening af te sluiten, maar soms ook puur omdat het noodzakelijk is. Jammer genoeg liggen (hoge) schulden snel in het vizier. Wil je verantwoord geld lenen? Dan is het handig om rekening te houden met de onderstaande regels.

Regels voor verantwoord geld lenen

1. Niet meer geld lenen dan je maandelijks op kunt brengen
Als men het heeft over verantwoord geld lenen, dan bedoelt men daarmee dat je maandelijks je aflossing kunt opbrengen en dat je daarnaast ook nog geld opzij kunt zetten voor andere grote uitgaven. Als je door het afbetalen van je lening geen geld meer overhoud voor onvoorziene uitgaven, dan is het raadzaam om minder of zelfs helemaal niet te lenen. Als je onverwachts te maken krijgt met een financiële tegenslag of een grote onvoorziene uitgave dan kan dit je fataal worden.

2. Let op met kopen op afbetaling
Het is uiteraard handig om te kopen op afbetaling, maar je betaalt hiervoor vaak wel de hoofdprijs. Met name postorderbedrijven rekenen vaak de maximale kredietrente die kan oplopen tot vijftien procent. Meestal ben je goedkoper uit door voor het aankoopbedrag een persoonlijke lening af te sluiten.

3. Meerdere offertes aanvragen
Als je meerdere offertes aanvraagt kun je de rentes en voorwaarden goed met elkaar vergelijken en uiteindelijk voor het beste aanbod kiezen. Vergelijken is eigenlijk altijd wel de moeite waard. Dit vanwege het feit dat rentes en voorwaarden per lening heel erg kunnen verschillen.

4. Niet in de verleiding komen door té mooie aanbiedingen
Let op met aanbiedingen die eigenlijk te mooi zijn om waar te wezen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een hele lage rente aangeboden krijgt. Deze rente is vaak maar een tijdelijk aanbod, want na de actieperiode betaal je een veel hoger rentepercentage. Het kan ook zo zijn dat er aan een lening een dure verzekering gekoppeld is. Houd dus altijd rekening met dit soort addertjes onder het gras en laat je dus niet gek maken door die ‘mooie’ rente.

5. Niet langer lenen dan het product meegaat
Het wil nog wel eens voorkomen dat je een lening langer moet afbetalen dan het aangeschafte product meegaat. Als je bijvoorbeeld een tweedehands motor koopt die na vijf jaar weer vervangen moet worden en je moet 8 jaar afbetalen, dan is dat natuurlijk best wel frustrerend. In dit soort situaties is het dus beter om helemaal geen lening af te sluiten of om een lening af te sluiten voor een lager bedrag.

6. Als je kunt sparen, moet je niet lenen!
Het is altijd goedkoper om iets aan te schaffen met geld dat je gespaard hebt dan met geld dat je geleend hebt. Het is daarom raadzaam om geen lening af te sluiten als je de beschikking hebt over spaargeld of als je de tijd hebt om te sparen voor een aankoop. Dit bespaart je heel wat kosten aan kredietrente.

7. Voorzichtigheid is geboden met oversluiten
Als je over een bestaande lening beschikt, dan kan het gunstig zijn om deze lening over te sluiten naar een goedkopere lening. Hierbij is echter wel voorzichtigheid geboden. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke lening laat oversluiten naar een aflossingsvrije lening met een lagere rente, maar met een langere looptijd, dan ben je op de lange termijn veel duurder uit omdat je over een langere periode rente aflost. Bovendien heb je aan het eind van de looptijd nog niets afgelost.

8. Een negatieve BKR-registratie voorkomen
Als je meer geld leent dan je eigenlijk kunt aflossen, dan loop je het risico om in de financiële problemen te komen. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar dat is het zeker als je daardoor een negatieve codering krijgt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Betaal om deze reden altijd je maandelijkse aflossingen op tijd of leen helemaal niet.

9. Niet meer lenen dan noodzakelijk
In veel gevallen kun je bij een kredietverstrekker meer geld lenen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Dit kan erg aantrekkelijk zijn, maar het is verstandig om hier niet op in te gaan. Leen daarom niet meer dan noodzakelijk is, maar leen verantwoord!

10. Ga niet over één nacht ijs
Als je een mooi aanbod hebt gevonden, ga er dan niet meteen op in. Laat je er absoluut niet toe verleiden om meteen een contract te ondertekenen. Denk er eerst even rustig een tijdje over na en maak dan je beslissing. Zeker als het gaat om een lening waar een groot bedrag mee gemoeid is.