Wat is een spaarkrediet?

Veel mensen vraag zich af: wat is een spaarkrediet? In dit artikel wordt uitgelegd wat het spaarkrediet precies inhoudt. Een spaarkrediet is een lening die voor verschillende zaken gebruikt kan worden. Je komt met de bank een bepaald bedrag overeen. Dit bedrag kun je gebruiken wanneer jij dit wil.

Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld 15.000 euro nodig hebt. Dit geld kun je nodig hebben om bijvoorbeeld je huis te verbouwen (dit is zeer interessant belasting technisch gezien). Het geld zou je ook kunnen gebruiken voor een wereldreis, een nieuwe auto of als een reserve in financieel slechtere tijden.

Het spaarkrediet lijkt een beetje op het doorlopend krediet, er zijn echter een aantal verschillen:

  • Als het geld wordt besteed aan de woning dan is het aftrekbaar van de belasting.
  • In de tussentijd los je geen geld af. Er wordt alleen rente betaald over het opgenomen bedrag.
  • Overlijdensrisicoverzekering is inbegrepen

Er wordt gebruik gemaakt van een spaarplan om het spaarkrediet na de looptijd af te kunnen lossen. Er wordt dan maandelijks een bepaald bedrag van je rekening afgeschreven. Dit is in de vorm van een levensverzekering.

Voordelen spaarkrediet:
Je hebt lage maandlasten. Je betaalt alleen de rente en spaart voor de aflossing in de vorm van een levensverzekering. Dit is een aantrekkelijke vorm van lenen door de fiscale mogelijkheden tot aftrek.

Nadelen spaarkrediet
Je zit aan hogere kosten vast doordat er gebruik wordt gemaakt van een extra verzekering. Het is verstandig om alleen als je de lening gebruikt voor fiscaal aantrekkelijke zaken, het in de vorm van een spaarkrediet te doen.

Kosten en aflossing

Kosten rentekrediet
De rente wordt bij een rentekrediet niet vastgezet. Je profiteert of hebt dus last van rentestijgingen en rentedalingen. Je ontvangt jaarlijks een overzicht van de betaalde rente.

Aflossing rentekrediet
Je betaalt een bepaald aantal maanden geen aflossing. Dit kun je zelf vaststellen. Na deze periode start je met aflossen.