Veilig lenen

Hoe kun je veilig geld lenen?

Tegenwoordig wordt er veel reclame gemaakt om het veilig lenen van geld te promoten. Op TV bijvoorbeeld komen er regelmatig reclames voorbij over geld lenen. Ook in kranten en tijdschriften zijn advertenties over geld lenen volop aanwezig.

Doordat er zoveel aanbieder zijn op de markt, is het vaak lastig om hieruit een goede keuze te kunnen maken. Al deze aanbieders beweren dat ze de goedkoopste zijn en de beste voorwaarden hebben. Maar hoe kom je er nu achter wie daadwerkelijk de goedkoopste is? En hoe kom je erachter wie de gunstigste voorwaarden heeft op het gebied van geld lenen?

Hieronder volgen alle antwoorden om zo veilig mogelijk geld te lenen.

Reclame campagnes over veilig lenen

Er zijn verschillende soorten campagnes die vaak laten overkomen dat het lenen van geld gemakkelijk is, geen geld kost en voor iedereen is weggelegd. Dit is natuurlijk niet waar. Dit is puur een trucje van de kredietverstrekker om  mensen over te halen om geld te gaan lenen, zonder dat de klant er genoeg van af weet.

Om misleiding van consumenten te voorkomen is het AFM in het leven geroepen. De afkorting staat voor Autoriteit Financiële Markten. Deze organisatie stelt samen met de regering regels op om te voorkomen dat consumenten misleidt kunnen worden.

Door de grote opkomst van kredietverstrekkers zijn de regels aangescherpt. Voorbeelden hiervan zijn:

– Kredietverstrekkers zijn in hun reclame campagnes over geld lenen verplicht te vermelden dat geld lenen geld kost

– Kredietverstrekkers zijn ook verplicht de actuele rentestand te vermelden in offertes

Wanneer is het verstandig en veilig om een lening af te sluiten?

Als consumenten iets willen kopen, maar daarvoor het geld niet hebben, is het natuurlijk gemakkelijk om te denken: ‘we sluiten even een lening af’. Het is verstandig om van te voren te bedenken of je dit wel kan betalen. Vaak wordt er niet nagedacht over rentes die men over het geleende bedrag moet betalen waardoor mensen dus in financiële problemen kunnen komen.

Er zijn een aantal zaken die je kunt (laten) uitvoeren om erachter te komen of het verstandig en veilig is om een lening af te sluiten:

– Het inschakelen van een financieel adviseur (werkzaam bij een kredietverstrekker) om een goed beeld te krijgen van je huidige financiële situatie. Een adviseur kan vervolgens precies berekenen of het veilig en verstandig is om geld te lenen en wat het maximale te lenen bedrag is zonder in problemen te komen. Hierbij wordt gekeken naar de volgende punten gekeken:

  • Het inkomen (minus alle vaste kosten en de kosten van de lening) dat boven het bijstandsniveau moet liggen zodat je er nog goed van kan rondkomen.
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele dalingen van het inkomen
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele veranderingen in de privé sfeer
  • Het inschatten van andere verplichtingen

– De afweging maken of het echt noodzakelijk is om een lening af te sluiten.  Misschien dat de aanschaf van een nieuwe auto, en dus geld lenen voor nieuwe auto, nog wel even kan wachten?
– Het online aanvragen van offertes bij diverse kredietverstrekkers. Degene met de gunstigste voorwaarden zal natuurlijk op plaats 1 komen. Denk daarbij wel aan de kleine lettertjes, hier kunnen nog wel eens addertjes onder het gras zitten.

 

Dit alles is zeer belangrijk om uit te zoeken, want het laatste wat je wil is in financiële problemen raken. Dit kan namelijk een negatieve BKR registratie tot gevolg hebben waardoor je in de toekomst veel problemen kan ondervinden bij het afsluiten van:

  • andere leningen
  • telefoonabonnementen
  • enzovoorts.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat je je financiële situatie vooraf goed moet laten uitzoeken.

Het kiezen van de juiste kredietverstrekker

Het aanbod van kredietverstrekkers is hoog. Daarom is het zo verstandig om goed uit te zoeken wie de laagste rentes heeft en de gunstigste voorwaarden. Op internet is al heel wat informatie te vinden, zoals bijvoorbeeld het berekenen van het maximaal op te nemen bedrag bij het afsluiten van een lening. Ook is er de mogelijkheid om offertes aan te vragen. Het is verstandig om een afspraak te maken met bijvoorbeeld de zelf uitgekozen top 3 van kredietverstrekkers. Hieruit kun je vervolgens de uiteindelijke keuze gaan maken.