Veilig geld lenen

Is veilig geld lenen wel veilig?

Tegenwoordig zijn er veel advertenties en reclames om het veilig lenen van geld te promoten. Op televisie komen vaak reclames voorbij over geld lenen . Ook in kranten en tijdschriften zijn advertenties over veilig geld lenen volop aanwezig. Vanwege het feit dat er zoveel kredietverstrekkers zijn tegenwoordig, is het best lastig om hieruit een keuze te maken. Deze aanbieders beweren allemaal de goedkoopste te zijn waarbij ze zeggen dat je goedkoop geld kunt lenen met de meest gunstige voorwaarden.

Maar hoe kan je erachter komen welke aanbieder je het beste op welke manier kan benaderen? En niet te vergeten, hoe kom je er achter wie de gunstigste voorwaarden heeft op het gebied van veilig geld lenen? Hieronder volgen alle antwoorden om zo veilig mogelijk geld te lenen.

Veilig lenen reclame campagnes

Er zijn verschillende soorten campagnes die vaak laten overkomen dat het lenen van geld gemakkelijk is, geen geld kost en voor iedereen is weggelegd. Natuurlijk is dit niet waar. Vaak wordt het als trucje gebruikt om mensen over te halen zonder dat ze er genoeg van af weten.

Om misleiding van consumenten bij leningen te voorkomen is het AFM in het leven geroepen. De afkorting staat voor Autoriteit Financiële Markten. Deze organisatie stelt samen met de regering regels op om te voorkomen dat consumenten misleid kunnen worden.

Deze regels zijn door de hoge opkomst van kredietverstrekkers aangescherpt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Kredietverstrekkers zijn in hun reclame campagnes over geld lenen verplicht te vermelden dat geld lenen geld kost
  • Kredietverstrekkers zijn ook verplicht de actuele rentestand te vermelden in offertes

Is het verstandig en veilig om een lening af te sluiten?

Als consumenten iets willen kopen, maar daarvoor het geld niet hebben, is het natuurlijk gemakkelijk om te denken: ‘we sluiten even een lening af’. Het is verstandig om van te voren te bedenken of je dit wel kan betalen. Vaak wordt er niet nagedacht over rentes die men over het geleende bedrag moet betalen waardoor mensen dus in financiële problemen kunnen komen.

Er zijn een aantal zaken die je kunt (laten) uitvoeren om erachter te komen of het verstandig en veilig is om een lening af te sluiten:

– Het inschakelen van een financieel adviseur (werkzaam bij een kredietverstrekker) om een goed beeld te krijgen van je huidige financiële situatie. Een adviseur kan vervolgens precies berekenen of het veilig en verstandig is om geld te lenen en wat het maximale te lenen bedrag is zonder in problemen te komen. Hierbij wordt gekeken naar de volgende punten gekeken:

  • Het inkomen (minus alle vaste kosten en de kosten van de lening) dat boven het bijstandsniveau moet liggen zodat je er nog goed van kan rondkomen.
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele dalingen van het inkomen
  • Er wordt rekening gehouden met eventuele veranderingen in de privé sfeer
  • Het inschatten van andere verplichtingen

– De afweging maken of het echt noodzakelijk is om een lening af te sluiten.  Misschien dat de aanschaf van een nieuwe auto, en dus geld lenen voor nieuwe auto, nog wel even kan wachten?

 
– Het online aanvragen van offertes bij diverse kredietverstrekkers. Degene met de gunstigste voorwaarden zal natuurlijk op plaats 1 komen. Denk daarbij wel aan de kleine lettertjes, hier kunnen nog wel eens addertjes onder het gras zitten.

 

Dit alles is zeer belangrijk om uit te zoeken, want het laatste wat je wil is in financiële problemen raken. Dit kan namelijk een negatieve BKR registratie tot gevolg hebben waardoor je in de toekomst veel problemen kan ondervinden bij het afsluiten van telefoonabbonementen, andere leningen, enzovoorts.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat je je financiële situatie vooraf goed moet laten uitzoeken.

De juiste kredietverstrekker kiezen

Het aanbod van kredietverstrekkers is hoog en lijkt ook steeds hoger te worden. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken wie de laagste rentes heeft en de gunstigste voorwaarden. Op internet kun je al veel informatie vinden, zoals bijvoorbeeld het berekenen van het maximaal op te nemen bedrag bij een lening. Ook het aanvragen van offertes kan online worden gedaan.

Het kan verstandig zijn om een afspraak te maken met bijvoorbeeld de zelf uitgekozen top 3 aan kredietverstrekkers. Hieruit kun je vervolgens de uiteindelijke keuze gaan maken.