Geld lenen en dan afbetalen

Geld lenen

Het lenen van geld is iets wat tegenwoordig steeds lastiger is. De reden dat dit zo lastig is heeft te maken met vroeger. Vroeger werd er namelijk heel makkelijk een lening gegeven aan mensen, waardoor sommige mensen nu diep in de schulden zitten en hier waarschijnlijk heel hun leven niet meer uit zullen komen.  Als lenen op een goede en verantwoorde manier gebeurt, dan hoeft dit helemaal niet erg te zijn. Stel, je hebt net een huis gekocht en je wil het een en ander gaan verbouwen. De kans is dan natuurlijk erg groot dat je niet zelf iets van 35.000 euro op je bankrekening hebt staan.

Het afsluiten van een lening is dan een mooie oplossing. Jij kunt van een bank of een andere kredietverstrekker een bepaald bedrag lenen waardoor jij je huist kunt gaan verbouwen. Uiteraard moet je de lening ook weer afbetalen.

Afspraken maken over afbetalen

Als je eenmaal de lening hebt afgesloten heb je dus voldoende geld om je huis te gaan verbouwen, maar uiteindelijk moet je de lening natuurlijk wel gaan afbetalen. Hierover maak je afspraken met de kredietverstrekker die jou het bedrag leent. Het kan zo zijn dat je afspreekt dat je de lening in 10 jaar gaat afbetalen. Dit betekent dus zo’n 3500 euro per jaar en dus iets minder dan 350 euro per maand. In dit geval hebben we nog geen rente meegerekend.

Rente betalen: winst en inflatie

Als je geld wilt lenen zul je rente moeten gaan betalen over het bedrag wat je leent. Dit heeft eigenlijk met twee dingen te maken: rente en inflatie. Een bank of een andere instantie die jou een bedrag leent wil natuurlijk zelf ook geld verdienen, vandaar dat je dus rente moet betalen over het geleende bedrag. Verder speelt ook inflatie mee. Op dit moment wordt een euro elk jaar minder waard. Waar vroeger 10 gulden heel veel geld was stelt dat nu niet eigenlijk helemaal niets meer voor.

Hoe ga je afbetalen?

Naast dat je een bepaalde termijn kunt afspraken over hoe snel je het geleende bedrag gaat afbetalen kun je ook nog meer afspraken maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om elke maand een vastgesteld bedrag te gaan afbetalen, maar je kunt er ook voor kiezen om de afbetaling flexibel te houden. Dus stel de ene maand heb je extra ruimte en betaal je 800 euro en de andere maand zit je wat krapper en betaal je 300 euro.

De rente: vaststellen of open zetten na een aantal jaar

De rente verschilt nogal van tijd tot tijd. Waar de rente momenteel laag is door de crisis, was de rente een aantal jaar geleden veel hoger. Over de rente kun je meestal twee dingen afspreken. Je spreekt de rente af voor een lange periode en betaald over het algemeen een iets hogere rente of je spreekt een termijn af voor een kortere periode en betaald minder rente. Echter, een korte periode betekent onzekerheid over wat de rente zal gaan doen en dat kan dus betekenen dat je straks opeens veel rente moet gaan betalen. Hierdoor kiezen de meeste mensen voor een lange periode.