Minilening

Bij de Soorten leningen categorie kun je zien dat er heel veel soorten leningen bestaan. De meeste leningen worden gebruikt voor grote geld bedragen. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat je wat geld te kort komt, maar dat je aan een bedrag van 9000 euro weer veel te veel hebt. Natuurlijk moet er over dit bedrag wel rente worden betaald. En omdat je eigenlijk veel minder geld nodig hebt, betaal je dus te veel rente aan deze manier van lenen. Want in verhouding heb je in principe helemaal niet zo veel nodig.

Om dit probleem op te lossen is de minilening in het leven geroepen. Bij deze vorm van lenen gaat het om relatief kleine bedragen. Bijvoorbeeld 750 euro. Een dergelijk bedrag kan je onverwachts nodig hebben, omdat je wasmachine het plotseling heeft begeven bijvoorbeeld en de rekening snel betaalt moet worden.

Omdat het om relatief kleine bedragen gaat, is het de bedoeling dat je het geleende geld (inclusief rente) de volgende maand terugbetaald.

Er zijn meerdere minilening aanbieders. Bij elke aanbieder kunnen de rentepercentages en voorwaarden verschillen. Voor de aanbieder van de minilening en de persoon die het geld leent is dit een aantrekkelijke vorm van lenen. Bij de minilening is maar weinig administratief werk nodig namelijk.

Als je een BKR registratie hebt kun je normaal gesproken geen geld lenen bij financiële instanties. Een minilening daarentegen kun je vaak wel gewoon afsluiten, ook al heb je een BKR notering. Dit komt omdat er meestal geen toetsing wordt gedaan bij het BKR. Veel banken en kredietverstrekkers vinden dit namelijk te veel gedoe, omdat het bij een minilening toch ‘maar’ om relatief kleine bedragen gaat.

Geen rente bij een minilening

Sinds een tijdje gelden er nieuwe regels omtrent het verstrekken van minileningen. Er mag bijvoorbeeld geen rente meer worden gevraagd als je op deze manier geld leent. Er zijn nu veel bedrijven die hun manier van werken hebben aangepast. Zij verstrekken nu dit soort leningen zonder rente, zodat ze toch gewoon voldoen aan de vernieuwde wetgeving. Uiteraard zit er wel een addertje onder het gras, want deze bedrijven moeten natuurlijk wel hun geld verdienen. Als je 1 dag te laat bent met terugbetalen, dan worden er opeens hele hogen kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden in rekening gebracht voor administratieve zaken. Desondanks is de minilening nog steeds een interessante manier van geld. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de lening op tijd terugbetaald, want anders krijg je te maken met allerlei extra kosten.