Lening berekenen

Een lening kost geld. Je kunt de slogan nu wel ‘let op, lenen kost geld’. Maar toch, er zijn vaak genoeg situaties denkbaar waarin een lening wel erg handig is en zelfs bijna ondenkbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan het afsluiten van een hypotheek. Dit is natuurlijk ook niets meer dan een lening. Kortom, bijna iedereen heeft wel een of meerdere leningen afgesloten ooit.Een lening hoeft dus helemaal niet slecht te zijn, mits je maar weet dat je deze lening kunt betalen en dat je hierdoor niet in financiĆ«le problemen komt. Een lening berekenen is om deze reden essentieel. Op deze manier weet je wat je uiteindelijk kwijt bent aan een lening en of je deze netjes elke maand kunt aflossen. Ook als je een tijdje financieel gezien in wat zwaarder weer zit, bijvoorbeeld doordat je even zonder werk komt te zitten.

Hoeveel kan ik lenen?

Als mensen een lening af willen sluiten, dan willen ze vaak meteen voor het hoogst mogelijke gaan. Dit is echter niet aan te raden. Je leent dan namelijk op het randje. Dit betekent dat je elke maand een hoog bedrag moet aflossen en je dus financieel gezien weinig ruimte over hebt. Je kunt jezelf dus beter afvragen: hoeveel wil ik lenen?

Ga dit na en kijk daarna of dit mogelijk is. Kijk dus bij verschillende banken of je dit bedrag kan lenen en kijk ook naar de consequenties die dit voor jou heeft. Hoeveel moet je nu elke maand gaan terug betalen? Is dit een bedrag wat te overzien valt?

Het berekenen van een lening

Een lening berekenen kan nogal complex zijn, vandaar dat de kredietverstrekkers dit voor jou doen. Bij het berekenen van een lening moet namelijk onder andere rekening worden gehouden met:

  • Hoeveel je wilt lenen
  • Je inkomen
  • Het contract dat je hebt (vast contract, uitzendcontract, zzp-er)
  • Je maandelijkse uitgaven (huis, auto, etc)
  • De huidige rente
  • De mogelijke aflossingstermijnen (1 jaar, 5 jaar)
  • Wel of geen BKR registratie
  • Al meerdere leningen afgesloten?

Twijfel je aan het bedrag wat je volgens een bank kunt lenen? Doe hier dan wat mee. Ga naar verschillende banken en bedrijven die geld lenen en vraag bij zo veel mogelijk van deze bedrijven aan of jij geld kunt lenen en hoeveel.