auto financieren

Een auto financieren, hoe werkt dat?

Voor de aankoop van een betrouwbare auto heb je al snel heel wat geld nodig, vaak een pak meer dan je op dat moment beschikbaar hebt. Je auto financieren kan hierbij de oplossing bieden. Op die manier kan jij toch op korte termijn je auto aankopen en kan je de betaling ervan spreiden over een in de financiering bepaalde looptijd.

Hoe vraag ik een autofinanciering aan?

Uiteraard is het in eerste instantie belangrijk om te weten hoeveel geld je nodig hebt voor de aankoop van je wagen en of je eventueel bereid bent een deel ervan met eigen middelen te betalen. Door het opvragen van de offerte bij de verkoper en het berekenen van je eigen inbreng kom je aan het netto-bedrag dat je zou willen lenen en dit vormt dan direct de basis om vanuit te vertrekken voor de aanvraag.

Volgende stap is het bepalen van het bedrag dat je maandelijks kan afbetalen, rekening houdend met je inkomsten en uitgaven. Via de online simulatie kan je op basis van de verschillende looptijden zien wat je exacte maandelijkse terugbetaling zal zijn. Heb je de formule gevonden die het best bij jouw situatie aansluit, dan kan je de simulatie gaan omzetten in een concrete aanvraag.

Als eenmaal je aanvraag binnen is, kijken specialisten je dossier na alvorens dit goed te keuren. Belangrijk hierin zal zijn of de specialisten overtuigd zijn dat je inderdaad je maandelijkse afbetalingen zal kunnen uitvoeren op basis van de door jou verstrekte financiƫle gegevens. Heb je groen licht? Dan wordt het bedrag van de financiering op je rekening overgeboekt en kan je je auto gaan bestellen.

Enkele aandachtspunten

Belangrijk om te weten is dat lenen ook geld kost. Op het bedrag dat je leent, betaal je maandelijks een in het contract vastgelegde rentevoet. Deze rentevoet is afhankelijk van de duurtijd van je financiering.

Ga op voorhand goed na wat jij een redelijke maandelijkse terugbetaling vindt. Het geeft geen zin een bedrag te lenen waarvan je weet dat het je financieel in moeilijkheden zal brengen. Ga ook niet meer lenen dan nodig is voor de aankoop. Het lijkt misschien aanlokkelijk een zeker reserve te voorzien maar ook daarop betaal je rente en dat kan je dus beter vermijden.
Heb je een negatieve BKR-notering, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een autofinanciering. Dit is niet omdat we jou je auto niet gunnen, maar om te voorkomen dat de reeds bestaande schuldenlast nog groter wordt en je de terugbetalingen niet zal kunnen voldoen en in de problemen komt hierdoor.