Informatie over de Creditcard

Een credit card, creditcard of krediet kaart. Het wordt op allerlei manieren geschreven, maar het betekent allemaal hetzelfde. De creditcard is een veelvoorkomend betaalmiddel, maar kan beter worden beschouwd als een manier van geld lenen.

De creditcard is anders dan een gewone bankpas. Bij een bankpas wordt het geld direct van je rekening afgeschreven, maar bij een creditcard gebeurt dit meestal aan het eind van de maand. Normaal gesproken betaal je over deze periode geen rente. Rente ga je pas betalen op het moment dat je er voor kiest om later of in termijnen te betalen. Op dat moment ben je rente verschuldigd aan de creditcardmaatschappij. Deze rente kan soms oplopen tot 16 procent. In dat geval zou het afsluiten, van bijvoorbeeld een doorlopend krediet, vele malen goedkoper zijn.

Een creditcard wordt voornamelijk gebruikt om te betalen in winkels, restaurants of om aankopen te doen op internet. Ook nemen de meeste mensen een creditcard mee als zij op vakantie gaan. Tegenwoordig kan je in vrijwel alle landen betalen met een creditcard. Dit is natuurlijk erg handig.

De voor- en nadelen van een creditcard staan hieronder opgesomd:

Voordelen:

– Zowel betaalmiddel als krediet faciliteit.
– Brede wereldwijde acceptatie in zowel winkels, restaurants als op het internet.
– Het bedrag wordt maandelijks achteraf afgeschreven.
– Gebruikers gemak.

Nadelen:

– Bij betalen in termijnen betaal je een hoog rentetarief.
– Doordat het zo gemakkelijk is om te betalen met je creditcard heb je af en toe niet door hoeveel geld je al hebt uitgegeven.
– Je kunt vast een voorschot nemen op een betaling die je later krijgt.

Creditcard aanvragen

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een creditcard. Een creditcard is een betaalmiddel, maar als je een creditcard aanschaft neem je ook een krediet faciliteit. Er wordt namelijk eerst betaalt met de kaart en op een later moment in een keer of periodiek van je bankrekening afgeschreven.

Het is niet voor iedereen mogelijk om een creditcard aan te vragen. Creditcardmaatschappijen willen namelijk de zekerheid hebben dat de afnemer van een creditcard iedere maand een bepaald bedrag op zijn of haar bankrekening gestort krijgt. Dit is meestal in de vorm van salaris. Per bank verschilt het wat de minimum eisen zijn voor het bedrag dat maandelijks gestort wordt op de bankrekening.

Een creditcard aanschaffen is niet gratis. Ieder jaar moet er lidmaatschapskosten worden betaalt. Voor een creditcard met een bestedingsruimte tussen de 1000 en 3000 euro per maand moet je rekenen op lidmaatschapskosten variërend tussen de 20 en 45 euro.

1000 euro lenen is tegenwoordig zeer normaal. Het komt veel voor dat er al leningen voor kleine bedragen worden toegekend.

In het geval dat de creditcard een veel hogere bestedingsruimte heeft (tot 12.500 euro) dan betaal je jaarlijks tussen de 55 en 100 euro aan lidmaatschapskosten. Voor studenten ligt het weer iets anders. Voor studenten zijn er namelijk speciale creditcards met aangepaste ruimte en bijdrage.

Behalve de jaarlijkse kosten, loopt de rente ook sterk uiteen.  Zo hoef je bijvoorbeeld in de meeste gevallen geen rente te betalen als je het geld binnen een maand aflost. Echter, als je in termijnen betaalt kan de rente oplopen tot 16 procent.

Wat zijn de andere mogelijkheden?

Voordat je besluit om een creditcard aan te schaffen dien je een goede vergelijking te maken. De kosten, de bestedingsruimte en de extra service- faciliteiten dienen in een goede verhouding aan je wensen te voldoen.

Je kunt er ook voor kiezen om producten te leasen in plaats van te kopen. Je betaalt dan een bepaald bedrag per week of per maand. Aan leasen zit ook een nadeel. Je zult namelijk nooit eigenaar worden van het product.

Als je wel eigenaar wilt worden van een product, dan is kopen op afbetaling een mogelijkheid. Bij deze vorm betaal je in afgesproken termijnen het product af.

Creditcard tips

  1. Als je een creditcard hebt probeer dan de discipline op te brengen om het uitgegeven bedrag alvast over te boeken naar je creditcard rekening zodat het geld er ook is als het afgeschreven wordt.
  2. Controleer altijd of u uw eigen creditcard terugkrijgt na een transactie.
  3. Als je een creditcard neemt bedenk dan goed wat je maandelijkse bestedingsruimte is.
  4. Betaal met een creditcard niet in termijnen, je betaalt dan heel veel rente.
  5. Als je op reis gaat is het altijd makkelijk om een creditcard bij te hebben, de krediet kaarten worden wereldwijd geaccepteerd.