Flitskrediet

Je hebt via internet of sms de mogelijkheid om even snel een paar honderd euro te lenen. Hierbij gaat het om betrekkelijk kleine leningen die binnen enkele weken moeten worden afgelost. Deze leningsvorm wordt flitskrediet of minikrediet genoemd. Vanwege de korte looptijd vielen dit soort leningen niet onder de wetgeving die voor kredieten bestaat. De aanbieders van het flitskrediet maakten daar handig gebruik van door hoge kosten te rekenen. Dit noemde zij geen rente, maar behandelingskosten.

Wettelijk is vastgelegd dat een flitskrediet aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als andere kredieten. Alle kosten die verplicht zijn om de lening af te sluiten, moeten in een rentepercentage worden omgerekend en dit mag niet meer bedragen dan 16% per jaar. Om deze reden hebben aanbieders van het flitskrediet hun aanbod gewijzigd. Nu vragen zij geld voor bepaalde diensten, zoals:

  • een advies over verzekeringen
  • een garantiestelling
  • het snel overboeken van het geld

Daarnaast worden er hoge boetes gerekend wanneer er te laat wordt terugbetaald, al zijn het maar 2 dagen. Dit soort diensten zijn in theorie misschien niet verplicht om een lening af te sluiten, maar in de praktijk waarschijnlijk wel noodzakelijk. In dat geval zijn dit soort leningen erg duur.

Als je op korte termijn geld nodig hebt, bedenk je dan eerst een aantal keer voordat je gebruik gaat maken van een flitskrediet. Je kunt in principe nog beter in het rood staan: € 200,- rood staan tegen 16% gedurende 3 weken, kost minder dan € 2,00. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de € 25,- die sommige kredietverstrekkers vragen voor een spoedboeking, garantiestelling, of iets dergelijks.