Rood staan

Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, rood staan op je rekening. Wat de meeste Nederlanders niet weten, is dat er voor rood staan een hoog rentetarief betaalt moet worden. De tarieven voor rood staan tot een afgesproken limiet kunnen variëren van 12 procent tot wel 15 procent.

Het kan een duur geintje zijn om in het rood te staan op je rekening. Als je bijvoorbeeld een jaar lang 2000 euro in het rood staat, dan betaal je bij een rente van 15 procent dus 300 euro. Het kan nog duurder worden als het afgesproken limiet overschreden wordt.

Handig maar duur
Soms is het natuurlijk best wel handig dat je rood kunt staan. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk. Desalniettemin is het raadzaam om voor de momenten dat je krap bij kas zit, een andere, goedkopere oplossing te zoeken. Een aantal alternatieven voor rood staan zijn hieronder opgesomd:

1. Niet onnodig rood staan: spaargeld
Het komt vaak voor dat mensen die in het rood staan maandelijks een bedrag overmaken naar hun spaarrekening. Dat is eigenlijk weggegooid geld, want de spaarrente van ongeveer 2 a 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor het rood staan. Het is daarom raadzaam als je aan het eind van de maand krap bij kas zit om een bepaald bedrag over te maken van je spaarrekening naar je gewone bankrekening. En als je je salaris hebt ontvangen boek je het weer terug naar je spaarrekening. Zeker met internetbankieren is dit een snelle en eenvoudige oplossing om rentekosten te besparen.

2.Geld lenen is goedkoper dan rood staan
Als je regelmatig in het rood staat, dan kun je veel geld besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. De rentetarieven van een persoonlijke lening liggen namelijk een stuk lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.

3. Rood staan onmogelijk maken
Bij je bank heb je de mogelijkheid dat je niet in het rood kunt komen te staan. Hierdoor ben je wel genoodzaakt om andere oplossingen te vinden. Maak bijvoorbeeld gebruik van je spaargeld als het niet anders kan, probeer het geld dat je uitgeeft te minimaliseren of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen.

4. Studenten lenen goedkoper
Als je een student bent die regelmatig in het rood staat, dan heb je bij DUO (de voormalige IB-Groep) de mogelijkheid om een studentenlening af te sluiten. Deze lening van de overheid is een stuk goedkoper dan een lening bij een reguliere kredietverstrekker. In 2013 bedraagt het rentepercentage 0,6 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

5. Rentetarieven vergelijken
Het wordt aanbevolen om de rentetarieven voor rood staan bij meerdere banken op te vragen. Op deze manier kun je een vergelijking maken en mogelijk overstappen naar een andere bank. De rentetarieven kunnen namelijk zo maar een paar procent schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl

Salariskrediet

Als je een krediet hebt dat gekoppeld is aan de betaalrekening van de desbetreffende bank, dan heb je de mogelijkheid om rood te staan op deze rekening tot een afgesproken bedrag. Deze mogelijkheid om rood te staan heeft verschillende benamingen, zoals bijvoorbeeld debetfaciliteit of salariskrediet. Het idee is dat men door de afspraken die met de bank gemaakt zijn een lagere rente betaald moet worden bij het rood staan dan bij ongeoorloofde roodstand. De hoogte van het limiet wordt vastgesteld aan de hand van de hoogte van het maandsalaris. De hoogte van de rente ligt vaak tussen de rente van de persoonlijke lening en het doorlopend krediet in.